EN EEN NIEUWE TUIN NA DE BUXUSMOT!!!
In dit Rembrandtjaar 2019 zijn ook in Rhenen de schijnwerpers gericht op Rembrandt. Het splinternieuwe Stadsmuseum kon daar niet omheen. Maar hoe Rembrandt te eren? Er zijn zes tekeningen van Rembrandt hand van Rhenen bekend, maar die zijn geen eigendom van dit museum en musea in het algemeen staan nu niet in de rij om Rembrandt tekeningen uit te lenen. Eerst maar eens kijken om welke tekeningen het dan gaat.
Alle boven afgebeelde tekeningen bevinden zich in collecties van vooraanstaande musea. Zij stelden hun tekeningen begrijpelijk niet beschikbaar aan het nieuwe Stadsmuseum Rhenen omdat dit nog niet beschikt over de juiste klimaatvoorzieningen. Wel stelden zij hun digitale bestanden ter beschikking. Rembrandts werk wordt nu in print getoond, vaak op groot formaat.
De tentoonstelling is te bezoeken elke di.wo.do.vr.za. 10.00 – 16.00 uur en elke zondag t/m 15 sept. 10.00-16.00 uur. Adres Markt 20 (ingang Kerkstraat), 3011 LJ Rhenen.
Dan nog een groen bericht over de museumtuin. Na de droge zomer van 2018 en de schade die de buxusmot had aangericht in de tuin van het stadsmuseum (oorspronkelijk oude middeleeuwse raadhuis, met nog aanwezige vierschaar, gelegen achter de Cunerakerk) heeft men er snel een nieuwe tuin gerealiseerd. Het tuintje (of plaatsje) bestond waarschijnlijk al in de tijd van Frederik van de Palts. De museumstaf heeft besloten, voorzover ik begrijp, de tuin niet weer het slachtoffer te laten worden van de buxusmot, en een eigentijdse oplossing verzonnen. De klinkerrandjes die de buxus begeleidden, zijn onaangetast gebleven, en daarbinnen heeft men de perkjes opgevuld met bloemenrandjes, zoals dat ook wel in de tijd van Frederik van de Palts gebeurde. Misschien moet de keuze van de bloemensoorten nog wat worden aangepast naar soorten die gebruikt werden in de 17de of 18de eeuw, maar de tuin ziet er nu in ieder geval weer fleurig en verantwoord uit. Een kunstwerk van Henk van de Vis zal er blijvend worden opgesteld.
Wat een interessante reportage Carla! ik denk dat we binnenkort in Rhenen moeten afspreken. Jeanneke
Dank. Goed idee Jeanneke. Ja bijzonder he dat Rhenen zo vaak is afgebeeld door Rembrandt. Het schijnt, zo gaat het verhaal, dat hij langs Rhenen kwam als hij bij zijn schoonouders op bezoek ging in Bredevoort. Aardige tippel dus.Ik mail je en doe een voorstel. Carla
Intussen hebben we samen de tentoonstelling bekeken. Best wel bijzonder als je bovengemelde en afgebeelde tekeningen in zo’n groot formaat te zien krijgt. De tekeningen zijn gemaakt in de tijd dat hij in Amsterdam woonde. Volgens overlevering deed hij Rhenen aan als hij zich van Amsterdam naar Bredevoort begaf (waarschijnlijk toch in een koets, het was in zijn rijke tijd). De Westpoort was dan een van de eerste gebouwen die hij tegenkwam. Als hij aan de oostkant de stad weer verliet, was hij minder gemotiveerd om nog eens aandacht aan de poort te besteden en had hij waarschijnlijk meer haast om de stad te verlaten.